
BELASTINGDIENST LIGT OUDERS ONVOLLEDIG VOOR
Ik val van de ene verbazing in de andere. Nadat allereerst het KOT tarief onvoldoende wordt geïndexeerd in 2023, moet ik nu een ander punt aan de kaart stellen: de uitvoering van toeslagen klopt niet…
In 2023 wijzigt het aantal uren dat een ouder recht heeft op kinderopvangtoeslag. Het kabinet heeft besloten de KGU (Koppeling Gewerkte Uren) los te laten. Per 1 januari ontvangt een ouder per maand dat hij/zij 1 uur werkt 230 uur kinderopvangtoeslag die ze kan inzetten in het gehele kalenderjaar. Het kabinet heeft hiertoe besloten, zodat het makkelijker wordt voor ouders om recht te hebben op kinderopvangtoeslag. We lezen op overheid.nl alle officiële correspondentie terug.
Het loslaten van de KGU is afgesproken in het coalitieakkoord en beoogt een vereenvoudiging van het stelsel en een vermindering van de onzekerheid over recht op- en hoogte van de kinderopvangtoeslag. De maatregel houdt rekening met het doenvermogen van ouders door de vereenvoudiging en grotere toekenningszekerheid van de kinderopvangtoeslag en draagt ook bij aan het realiseren van de algemene beleidsdoelstelling van de kinderopvangtoeslag: het ondersteunen en stimuleren van de arbeidsparticipatie van ouders met jonge kinderen.
Bron: Overheid.nl
Het doel van de maatregel is dus helder. Het kabinet wilt een vereenvoudiging van het stelsel, zodat ouders makkelijk weten op hoeveel kinderopvangtoeslag ze recht hebben. Daarnaast wordt de regeling verruimt :) .
De grote terugvorderingen van de kinderopvangtoeslag vloeien voor een deel voort uit de arbeidsgerelateerde voorwaarden (zoals de KGU en de arbeidseis). De maatregel zoals beoogd heeft haar doelen bereikt, indien de uitvoering eenvoudiger wordt en ouders door het loslaten van de KGU minder complexiteit en onzekerheid ervaren. Dit heeft als gevolg dat er minder terugvorderingen optreden en ouders beter hun gewenste urengebruik kunnen realiseren.
Bron: Overheid.nl
De nieuwe urenregeling is veel ruimer opgezet, waardoor ouders meer uren vergoed krijgen vanuit de overheid. Op overheid.nl lezen we wel een belangrijk aandachtspunt.
Met de verwachte stijging in het gebruik van kinderopvangtoeslag kunnen wel de terugvorderingen vanwege afwijkend inkomen, afwijkende urenafname en het niet voldoen aan de arbeidseis toenemen. Dit is een aandachtspunt.
Bron: Overheid.nl
Dus de overheid schrijft zelf dat door wijzigingen in urenafname en het niet voldoen aan de arbeidseis meer terugvorderingen kunnen ontstaan…. Ik ben daarom zeer benieuwd naar de uitvoering van allereerst de proefberekening op toeslagen.nl, maar natuurlijk ook de daadwerkelijke App waar ouders de toeslag op terugvragen. Het is namelijk een belangrijk aandachtspunt volgens de overheid.nl
Proefberekening klopt niet
De proefberekening kinderopvangtoeslagen klopt niet. Ouders worden namelijk niet gevraagd naar het aantal maanden dat ze werken in 2023. Hierdoor vragen ouders te veel kinderopvangtoeslag aan. Dit bedrag moeten ze allemaal in 2024 weer terugbetalen! Een aanstaande crisis in de maak.
Duizenden gezinnen komen hierdoor in de financiële problemen in 2024.
HOE MOET HET WEL!
Toeslagen.nl zou ouders moeten vragen naar het aantal maanden dat ze werken of studeren in 2023. Op grond hiervan kan de ouder een nauwkeurige berekening maken die exact uitrekent hoeveel uren kinderopvangtoeslag de ouder kan krijgen en daadwerkelijk ontvangt.