Zoals iedere woensdag breng ik mijn kinderen naar school en daarna doe ik even boodschappen. Ik scan de krantenkoppen en die van het AD verrast mij….. ‘Bijna gratis’ kinderopvang misleidend Ik koop de krant meteen en ik lees het uitgebreide verhaal van 1 pagina. Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft grootte kritiek op de huidige vorm van gratis kinderopvang in 2025. In de eerste alinea lees ik dat
“Het verschil tussen het overheids- en markttrarief moeten ouders zelf ophoest. Dat is extra moeilijk als je het al niet zo breed hebt.”
Ingrijpen
Het kabinet belooft de prijsontwikkeling op de markt scherp in de gaten te houden, maar het is moeilijk om op tijd in te grijpen en het vastgesteld uurbedrag genoeg te laten meegroeien, vreest Olde Monikhof (SCP-directeur).
Ik ben positief verrast en fiets snel naar huis. Laptop open en Googelen. Ja… andere media nemen het artikel over en uiteindelijk kom ik uit op Kinderopvangtotaal. Daar heb ik het grootste nieuws van mijn dag. De branchepartijen hebben een brief geschreven en ondersteunen mijn stelling.
Op Kinderopvangtotaal.nl staat de volgende quote in het artikel.
‘Wij doen een dringend verzoek om alsnog het maximale uurtarief voor de Kinderopvangtoeslag 2023 met meer dan de huidige vastgestelde indexatie te verhogen. Houd de kinderopvang betaalbaar voor ouders! Namens de sector Kinderopvang, werkgevers, gastouders, gastouderbureaus en ouders.’
De brief is gedateerd op 14 november, nadat de agenda van de kamer al was gewijzigd. Kortom brancheverenigingen, het is een beetje late reactie…., maar beter laat dan nooit. De inhoud van de brief is voldoende, ze vragen een hogere indexatie van het KOT tarief voor 2023! Nu vind ik de stellingname onvoldoende en de grondslag van berekening onvolledig (waar is mijn onderzoek met netto gevolgen voor huishoudens?). Waarom wordt de branche als uitgangspunt genomen en niet de ouder? Maar goed, je kan niet alles hebben… Grote partijen roepen de politiek op tot actie en de media volgen heet debat vanmiddag.
Ik kan de huidige commotie niet los zien van mijn onderzoeksresultaten van de prijsstijging in 2023 van de kinderopvangbranche inclusief gastouderopvang en mijn opgestelde petitie ‘Hou de kinderopvang betaalbaar‘.
Op 25 oktober ben ik begonnen met het versturen van een persbericht naar de landelijke media waarin ik stelde dat de kinderopvang in 2023 onbetaalbaar werd. Als reactie belde RTL Nieuws mij op en zij vroegen mij naar de onderbouwing van mijn prijsstijgingen van de kinderopvangbranche. Ik reageerde met “fingerspitzengefühl”. Dit vond journalist Malin Kox alleen onvoldoende, waarna ik de volgende dag op eigen initiatief een anonieme enquête heb opgesteld en verstuurd. De reacties waren overweldigend. 918 ingevulde prijsverhogingen van 3.216 vestigingen, en de Gastouderopvang was nog overweldigender. 1185 gastouders en 80 gastouderbureaus die de helft van de markt vertegenwoordigen.
Ik heb de kinderopvang en diverse keren gemaild met de resultaten van het onderzoek en oproep tot tekenen van de petitie. Ik ben gaan draaien en wroeten in de markt en dit heeft anderen gelukkig wakker geschut. Ik wil alle deelnemers aan de enquête hartelijk danken voor jullie medewerking. Zonder jullie stond het KOT tarief 2023 niet op de agenda van de Tweede Kamer vanmiddag.
Voor aanvang van mijn onderzoek praatte ik met ondernemers en zij zeiden mij, “Jeroen, de politiek gaat echt niet het KOT tarief voor 2023 verhogen” Dat kan je vergeten. Mijn antwoord nu is dat dit vanmiddag op de agenda staat in het debat over de kinderopvang. Stap 1 is gelukt. Nu is het aan de politiek.
Met grote interesse zal ik het commissiedebat kinderopvang live volgen.